Julepynt og Julepynt.
Så er vi der igjen. Jula, selve høytiden over alle høytider. Fødselen, starten, begynnelsen på tidsregningen vår.
Dette skal vi selvfølgelig feire…og vi skal pynte opp.
Den store kassen med julepynt skal fram. Julenisser fulle av minner plasseres ut, nye dorullnisser kommer inn og det børstes støv av de gamle. Til jul skal det skal pyntes med pomp og prakt.
Hvor mye skal man egentlig kjøre på med? Er det nok med adventstjerne og juletre, eller bør må man gå for full pakke med belysning langs alle husvegger og store bokstaver i snirkelskrift som med taktfaste blink ønsker alle i nabolaget Merry Christmas.
Og hva med julelysene som blinker, blinker, blinker, i alle regnbuens farger? Hvor kommer de egentlig inn i bildet? Er det vakkert med diskoinspirert julepynt ute på verandaen? Får du julestemning av det, eller er det en fasinasjon over at lysene faktisk skifter farge som er greia? Jeg har fortsatt til gode å se en blinkende julepynt som fungerer.
Det er hyggelig med jul, og julas til tider overdådige pynt. Den skaper stemning og opplevelser. Men noe sier meg at det også her er som med så mye annet - det gjelder å gjøre ting med måte. Vi snakker mye om bruk- og kast-samfunnet, men når jula kommer, ser det ut til at vi glemmer dette aspektet. I adventstida er det full rulle med innkjøp av nye pyntegjenstander og nye lys, for de som vi kjøpte i fjor gikk jo i stykker da vi tok ned stasen en kald januarkveld. De nye lysene er akkurat de samme som i fjor, helt like faktisk, og i akkurat samme dårlige kvalitet, med like stor risiko for å gå i stykker. Men det har ikke så mye å si, for de var jo så billige. Og hvor blir det av de som ikke funka i fjor? Jo, de kaster vi.
Jula kan sees på som en komprimert bruk- og kast-periode som gjenspeiler mye av dagens samfunn, bare i større skala. Heldigvis er dette i endring. La oss ta med oss endringen inn i jula også.
Som designer med fokus på produktenes kvalitet og holdbarhet, synes jeg det er det mye trist å se. Det eviggode ordtaket kvalitet framfor kvantitet bør ligge langt frem i bakhodet når du er ute og shopper julepynt. Jeg sier ikke at du bare skal handle fra øverste hylle, men hva med å styre unna de verste produktene, de du vet at ikke vil overleve frem til årsskiftet. Husk forbrukerens makt. Kjøper vi ikke, vil det ikke bli solgt. På denne måten har vi mulighet for å luke en rekke forsøplende produkter bort fra markedet.
Slå et slag for kvaliteten som kan brukes i mange år og bli en del av tradisjonen, og krydre det hele med sjel-fylte dorullnisser. De kan du faktisk resirkulere ved livets slutt.