Mønster
Mønster er ofte et systematisk arrangement og en formgiving som har et minimum av gjentakelser, frekvenser og symmetri. Mønster er noe som imiteres eller gjentas. Et tema av gjentagende hendelser eller objekter.
Spør du Wikipedia vi du få dette svaret på hva mønster er. Men la oss se litt mer lekent på temaet, for mønstre er veldig spennende, og de er rundt oss hele tiden og overalt. Det finnes mange ulike typer mønstre, og det kan være mange måter å forstå dem på.
Det første som dukker opp i pannebrasken når man tenker mønster, er de flate, todimensjonale mønstrene som f.eks. grafiske dekorelementer, strikkemønster, mariusmønster, sikk sakk, kamuflasje, fiskebeinsmønster, pinstripes, sjakkmønster og rutemønster, i tillegg til mange flere. Noen er ganske enkelt dekorative, mens andre har en klar betydning. En rutete skotsk kilt er ikke bare et farget tøystykke. Mønsteret i kilten forteller hvilket område du kommer fra, og små innslag av farger beskriver hvilken klan du hører til. Det finnes nærmere 5000 forskjellige kiltmønstre.
Mønstre bidrar til å skape identitet. En litt mer moderne mønsteridentitet er de tre gjentatte stripene til Adidas. De tre enkle stripene er sterke og tydelige, og brukes som et dekorelement samtidig som det er en signatur.
Mønstre kan i noen sammenhenger virke rotete, men som oftest er et mønster med på å rydde opp i formene. Repetisjoner gir en forutsigbarhet i formforståelsen og en overordnet ro.
Ser vi på arkitektur og de tredimensjonale elementene, finner vi stadig gjentagende mønster. En vindusrekke er et enkelt eksempel. En rotete blokkfasade kan ha en likhet i balkongrekkene som skaper et mønster og gir bygningen en helhet.
Et flisgulv kan skape mange forskjellige mønster. For det første har man uendelig mange varianter av mønstre i selve flisen, men måten man legger flisen på vil påvirke om gulvet skal virke stramt og rigid, eller forskjøvet og lekent. Og skulle man være så vågal å legge flisen vertikalt i rommet, vil hele flaten bryte helt med veggene rundt. Flismønsteret er med og gir gulvet en tydelig karakter. Hvordan skal man da ha veggene? Det ene mønsteret må i vert fall ikke slå det andre ihjel. Tenk helhetlig.
Så hva er konklusjonen? Se etter mønsteret i livet, bruk gjerne mønster med store kontraster, men husk alltid å stramme opp det hele med noen klare gjentagende linjer. Takk for meg.