Kjøkkenet – husets hjerte.
Hjertet som på innpust trekker til seg råvarer av alle slag og dunker ut frokoster, matpakker, lunsjer og middager i et jevnt tempo, kontinuerlig, år etter år. Et velsmurt maskineri. Ingen av de andre av husets organer ville fungere uten kjøkkenet – hjertet.
Skal man se på opprinnelsen for dette rommet, så startet det med et enkelt ildsted. Ikke noe mere hokus pokus. Ild, kjøtt, spyd, enklere kan du vel ikke få det. Men så var det dette som var huset den gang. En samlingsplass rundt et bål. Nå trekker jeg det veldig langt tilbake i tid, men kjøkkenet har alltid vært der, og kommer alltid til å være der.
Kjøkkenet har alltid vært i utvikling, og det er stadig nye ting som skjer på den fronten, i dobbel betydning. Vi kan i dag skilte med flere meter benkeplate, komfyr, stekeplater, kjøleskap, frys, kombidamper, isbitmaskin og hva man ikke kan få av tekniske hjelpemidler i dag.
Kjøkkenet har i de siste årene blitt mer og mer som et helstøpt møbel. Det har en sammenheng med at kjøkkenet har blitt mer åpent og har som oftest ingen skiller mellom stue og kjøkken. Denne trenden har blitt så vanlig nå at man kanskje bør få omdefinert begrepet ”to rom og kjøkken”… Dette har noe med vårt sosiale mønster å gjøre, kjøkkenet har gått fra å være et lukket lite arbeidsrom til et åpent samlingspunkt.
Estetisk så er det de store og rene linjene som fortsatt gjelder, ofte kledd i hvit og minimalt med grep. Stikkord for framtiden tror jeg vil være materialitet. Vi får se.
Sett bort fra alle de tekniske hjelpemidlene vi nå har, så er et godt kjøkken en søken etter de praktiske løsningene som gjør brukeropplevelsen til det optimale. Kjøkkenet må fungere som en god arbeidsplass. Gjerne sammensatt av flere soner og funksjoner som gjør arbeidsoppgavene enklere å løse. Da tenker jeg på planløsningen og organiseringen av kjøkkenet. Hvor kasserollene er plassert i forhold til steiketoppen. Hvor kjøleskapet og råvarene er i forhold til skjærefjøla og arbeidssonen. Hvor vasken er plassert i forhold til oppvaskmaskinen. Alt dette bidrar til en god brukeropplevelse, det gir en enkel "produksjon" på kjøkkenet samt at man opplever dette som et godt sted å være.